skip to Main Content

Ketahui Syarikat Rakaman Yang Ada Di Sarawak

Berikut adalah senarai syarikat penerbit rekod Sarawak yang diketahui. Mereka bertanggungjawab bagi penerbitan dan pemasaran album-album penyanyi di Sarawak kursusnya lagu-lagu etnik.

Senarai syarikat penerbit rekod Sarawak

 1. Assapai Music Production
 2. Borneo Music Production
 3. EMC Records
 4. Ensera Sdn Bhd
 5. Extreme Music Production
 6. Gilson Production Sdn Bhd
 7. Gina Production Studio
 8. Grand Spectrum Sdn Bhd
 9. Joseph & Christina Enterprise
 10. Kaban Music Production (KMP) Sdn Bhd
 11. Kumang Sangon Production (M) Sdn Bhd
 12. Magna Entertainment
 13. Mutiara Production House (M) Sdn Bhd
 14. NE Music & Arts
 15. OCH Sound Production
 16. Panggau Buluh Pengerindu Sdn Bhd
 17. Pemerindang Recording Studio Sdn Bhd
 18. Somba Mix
 19. Telanjing Sound Enterprise
 20. Top Trax Productions
 21. Twin Tone Production
 22. Aka Dambai Production
 23. TJKSB Production
 24. Platinum World Network Sdn Bhd
 25. Golden Pearl Recording Studio Sdn Bhd

Dibawah merupakan syarikat rakaman yang dapat kami ketahui info untuk rujukan anda : –

Assapai Music Production

Assapai Music Production merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Sarawak yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Maxwell Franklin Saran, Duna, Castello Jawi dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

Assapai Music kini mempunyai 47 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Semampai Laku” nyanyian Duna yang telah mencapai lima (5) juta tontonan di youtube rasmi Assapai Music. Duna merupakan penyanyi yang tidak asing lagi di Sarawak yang telah banyak menerbitkan lagu-lagu etnik khususnya lagu Iban di Sarawak.

Lagu-lagu terbitan Assapai Music boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

Borneo Music Production

Borneo Music Production merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Johor Bahru yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Vellon, Keven Newland, Tony Veynor dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

Borneo Music kini mempunyai 4.7 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Nuan Aja Diati Aku” nyanyian Vellon yang telah mencapai seratus dua belas (112) ribu tontonan di youtube rasmi Borneo Music. Vellon merupakan pendatang baru industri musik Iban di Johor dan Sarawak khususnya.

Lagu-lagu terbitan Borneo Music boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

OCH Sound Production

OCH Sound Production merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Kuching yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Eisner Nala, Leez Zwita, Jessica Remaya, Meredith B dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

OCHSP kini mempunyai 112 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Ketegal Sida Tua Beserara” nyanyian Meredith B yang telah mencapai tiga perpuluhan lima (3.5) juta tontonan di youtube rasmi OCHSP. Meredith B merupakan pendatang baru industri musik Iban.

Lagu-lagu terbitan OCHSP boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

Panggau Buluh Pengerindu Sdn Bhd

Panggau Buluh Pengerindu (PBP) merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Sibu yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Hailey, Toddy, Becka, Juyaya, Phoebe Chloe, Olivia C dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

PBP kini mempunyai 183 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Empai Ka Belaki” nyanyian Becka yang telah mencapai lima (5) juta tontonan di youtube rasmi PBP. Becka merupakan pendatang baru industri musik Iban yang mempunyai ramai pengikut di aplikasi Tiktok.

Lagu-lagu terbitan PBP boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

Platinum World Network Sdn Bhd

Platinum World Network merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Kota Samarahan yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Melissa Francis, Hairee Francis, Alessandro dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

Francis Five Production merupakan anak syarikat Platinum World Network yang kini mempunyai 121 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Minta Tulung” nyanyian Hairee Francis yang telah mencapai satu perpuluhan tujuh (1.7) juta tontonan di youtube rasmi Francis Five. Hairee Francis merupakan komposer dan penyanyi berbakat yang tidak asing lagi di Sarawak.

Lagu-lagu terbitan Platinum World Network boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

Twin Tone Production

Twin Tone Production merupakan syarikat rakaman yang berpangkalan di Kota Samarahan yang menerbitkan lagu-lagu artis seperti Pamelia David, Ferrish Leo, Lady J, Ijal Jainal, Anatasha Vincent, Florence High dan banyak lagi. Ia merupakan ahli Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM), sebuah pertubuhan bukan berasaskan keuntungan yang mewakili pengedaran dan penerbitan rakaman muzik di Malaysia.

TTP kini mempunyai 47 ribu langganan di saluran youtube rasmi dan mempunyai banyak lagu-lagu yang hits dan popular yang telah diterbitkan oleh syarikat tersebut.

Lagu “Takah 3 Hari” nyanyian Pamelia David yang telah mencapai lima (5) juta tontonan di youtube rasmi TTP. Pamelia David merupakan penyanyi yang tidak asing lagi di Sarawak dikenali melalui lagu “Benih Pengerindu”.

Lagu-lagu terbitan TTP boleh didengari di pelbagai penstriman digital seperti di Youtube, Youtube Music, Joox, Spotify, Deezer, KKBOX, Facebook Music, Tiktok Music, Apple Music, Itunes, dan banyak lagi.

Back To Top
error: Content is protected !!